15 Followers
16 Following
Emamemi

Emamemi

Currently reading

The Magic Mountain
Thomas Mann, John E. Woods
The Hooligan's Return: A Memoir
Norman Manea, Angela Jianu
Never Let Me Go - Kazuo Ishiguro Cele trei stele pe care le-am dat nu inseamna ca acest roman nu merita citit, ba din contra, merita cu prisosinta. Este doar o problema de perspectiva: felul in care sunt percepute povestea si personajele depinde de fiecare cititor in parte.

Cu "Never let me go" am luat hotararea constienta si generalizata de a citi cartea inainte de a vedea filmul, pentru ca am costatat ca, intr-o ecranizare, gandurile si trairile personajelor, care atarna cu atata greutate in procesul de intelegere, sunt redate cu zgarcenie, sau eliminate complet. De cate ori nu m-am trezit comentand un film din prisma viziunii extinse asupra personajului, pe care mi-o dadea cartea, dar care se pierdea aproape complet in ecranizare!
Am ajuns chiar, in cazul filmelor mai greu de digerat, sa prefer a citi cartea, pentru ca, in scris, mintea mea accepta mai usor scenele dramatice, care, vazute pe viu, m-ar determina sa opresc filmul si sa nu-l mai reiau, poate, niciodata.

Acum ca mi-am varsat naduful, pot spune despre cartea "Să nu mă părăseşti" ca mi-a lasat o asemenea impresie (nu neaparat buna) incat nu mai pot vedea filmul, cel putin nu in urmatorii 10 ani. Stiu deja despre ce este vorba si nu mai vreau sa trec, din nou, prin dramatismul acestei povesti.

A trebuit sa citesc primele pagini de cateva ori, pentru ca pur si simplu nu intelegeam cu ce se ocupa personajul principal, Katie H. Misterul asupra identitatii elevilor de la Hailsham este dezvaluit treptat, dar cateva lucruri raman neexplicate pana spre final, lucru care ar trebui sa tina alerta atentia cititorului. Ideea romanului este foarte interesanta, mi-a placut scriitura, de aceea vreau sa citesc si alte carti ale lui Ishiguro.

Nu m-am putut impaca insa cu placiditatea cu care personajele isi privesc soarta, cu faptul ca nu se revolta si nu incearca sa schimbe nimic (am si pufnit de exasperare prin metrou). Nu m-am putut atasa de nici unul din personaje, pentru ca fiecare este enervant in felul lui. Probabil acesta este si felul in care Ishiguro doreste sa ii percepem, pentru ca, pana la urma, ei sunt diferiti.